Matbröd på Herman
Vill delge mig ett recept på gott matbröd. Jag har själv komponerat receptet så ni kan säkert improvisera lite med det.
50 g jäst för söta degar(eller torrjäst)
5 dl vatten
5 dl mjölk
50 g margarin
3 tsk salt
4 msk sirap
1 pkt mjöl 4 sädesslag
1 påse brödkryddor(ca 3 msk)
2 msk honung
2-3 dl "Herman" (surdeg)
Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet. Töm i försiktigt mjölet. Spara ca 1 dl till utbakningen. Tillsätt övriga ingredienser(här torrjäst om det används). Arbeta degen kraftigt ca 4 min i maskin, tills den känns smidig. Låt degen sen jäsa övertäckt med bakduk i 40 min. Knåda degen sen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till släta limpor. Lägg limporna på tvären på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla lite matolja mellan limporna så lossnar de lätt sen. Skåra dem med en vass kniv och låt dem jäsa under bakduk i 40 min. Sätt på ungen på 200 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Jättegott!!! :)
50 g jäst för söta degar(eller torrjäst)
5 dl vatten
5 dl mjölk
50 g margarin
3 tsk salt
4 msk sirap
1 pkt mjöl 4 sädesslag
1 påse brödkryddor(ca 3 msk)
2 msk honung
2-3 dl "Herman" (surdeg)
Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet. Töm i försiktigt mjölet. Spara ca 1 dl till utbakningen. Tillsätt övriga ingredienser(här torrjäst om det används). Arbeta degen kraftigt ca 4 min i maskin, tills den känns smidig. Låt degen sen jäsa övertäckt med bakduk i 40 min. Knåda degen sen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till släta limpor. Lägg limporna på tvären på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla lite matolja mellan limporna så lossnar de lätt sen. Skåra dem med en vass kniv och låt dem jäsa under bakduk i 40 min. Sätt på ungen på 200 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Jättegott!!! :)
Kommentarer
Trackback